ПолiтДумка

Точицький: Від наповнення кожного пункту формули миру залежатиме майбутня архітектура безпеки світу

23 марта
16:39 2023

Майбутня архітектура світової безпеки залежатиме від того, наскільки буде наповнено конкретним змістом кожний з десяти пунктів запропонованої Президентом Володимиром Зеленським «Формули миру».

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Микола Точицький під час панельної дискусії на тему: «Дипломатичний фронт. Як українська дипломатія наближає перемогу над росією» в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

Заступник глави МЗС зауважив, що росія з 2014, а особливо з 2022 року почала руйнувати не лише Україну, а й світовий порядок.

«Порушення державою-членом Ради безпеки ООН основоположних принципів — це і є та руйнація, яка дозволяє нам говорити про справедливість «Формули миру», яка була підтримана (Генасамблеєю ООН. — ред.)… Я думаю, що від того, наскільки ми наповнимо кожний з 10 пунктів «Формули миру», буде залежати майбутня архітектура світової безпеки», — сказав Точицький.

Коментуючи гарантії безпеки для України, він зазначив, що «як переконаний євроатлантист» не бачить сьогодні кращого військового гаранта, ніж НАТО.

«Так, навіть та сама п’ята стаття (Північноатлантичного договору — ред.) недосконала, тому що там дається час на консультації, однак для тих країн, які поділяють спільні цінності і здатні їх своїми силами і засобами захищати, окрім НАТО поки що нічого не існує», — констатував дипломат.

Він додав, що, на його думку, «це і є майбутнє» для України.

«Не обов’язково воно реалізується вже завтра. Бажано, але не обов’язково. Але від того, як швидко Україна стане частиною цієї організації, залежатиме спокій, як мінімум, на Європейському континенті», — вважає Точицький.

Читайте також: Єдиною гарантією стримування рф від агресії в майбутньому є вступ України до НАТОНаєв

Як повідомлялося, у вересні минулого року Президент України Володимир Зеленський виступив на 77-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. Основними темами промови стали війна Росії проти України, покарання агресора та пошук шляхів до миру та безпеки в майбутньому. Зокрема, із трибуни ГА ООН президент озвучив українську «Формулу миру».


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Селтик уничтожил Сент-Джонстон в матче чемпионата Шотландии: видео шести голов

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!