ПолiтДумка

Україна значно зміцнила свої позиції на шляху до миру — президент Фінляндії

16 июня
02:46 2024

Цього тижня відбулися важливі події, які значно зміцнили позиції України в її пошуку миру, що має ґрунтуватися на міжнародному праві та повазі до принципів Хартії ООН.

Про це під час виступу на Саміті миру у швейцарському курортному містечку Бюргеншток заявив Президент Фінляндії Александр Стубб, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цей тиждень був добрим для миру. Чому? Тому що відбувається цей саміт, тому що відбувся саміт G7. Тому що цього тижня розпочинаються переговори з ЄС щодо членства України. А також з огляду на ту підтримку, яку союзники по НАТО надають Україні. Тож, я думаю, що Україна розпочала свій шлях до миру з позицій сили, яка зараз є набагато сильнішою, ніж вона була три тижні або три місяці тому», — сказав лідер Фінляндії.

Він зауважив, що за стінами зали, де відбувається Саміт миру, напевно, є багато цинічних людей, які ставлять під сумнів доцільність такої зустрічі. Для цих людей, зазначив президент Фінляндії, є проста відповідь – якщо не говорити про мир, його неможливо досягти.

«Той факт, що ми маємо 60 глав держав та урядів, представників близько 100 країн, є вже досягненням само по собі. Для нас на Глобальному Заході дуже важливо слухати голоси, які ми чули сьогодні. Я уважно слухав президента Кенії, президентів Гани і Чилі, прем’єр-міністра Катару, міністра закордонних справ Південної Африки. Оскільки війни тривають по всьому світу, і всі вони вимагають миру. Але для тих, хто приїхав із місць, далеких від Росії, важливо розуміти, чому багато з нас відчувають неспокій», — зазначив Стубб.

Він нагадав, що Фінляндія має 1300 кілометрів спільного кордону з Росією, і за кілька минулих століть мала більше 30 воєн та зіткнень з Росією: «Росія вдерлася у Фінляндію під час Другої світової війни. Ми втратили 10 відсотків власної території, включаючи землі, де проживали мої діди, де народився мій батько. Саме тому наша реакція (на вторгнення Росії в Україну – ред.) була настільки відчутною».

Президент Фінляндії також зауважив, що «коли ми говоримо про мир, важливо говорити про природу миру. Дуже важливо слухати не лише президента Зеленського, але всіх тих, хто говорить, що цей мир має бути справедливим та стійким, мати за основу міжнародне право та Хартію ООН. Це також означає, що ми маємо провести наступну таку зустріч якомога швидше, тому що мир є дуже мінливим, і для держав це завжди процес».

Читайте також: Міноборони Фінляндії: Результатом війни не може бути перемога РФ, маємо посилити підтримку України

Стубб нагадав слова свого попередника та вчителя, колишнього президента Фінляндії Мартті Агтісаарі: «Якщо людство колись починалося, людство може колись завершитися».

«Сподіваюся, що цей саміт буде першим кроком на шляху до миру. Дякую за запрошення. Слава Україні!» — цими словами президент Фінляндії завершив свій виступ.

Як повідомляв Укрінформ, на швейцарському курорті Бюргеншток сьогодні, 15 червня, стартував перший Саміт миру, за участі 101 делегації від країн світу та міжнародних організацій. Головними питаннями для обговорення під час саміту є три складові української Формули миру: ядерна безпека, продовольча безпека та гуманітарний вимір – обмін полоненими та повернення викрадених українських дітей.

Фото: KEYSTONE/EDA/POOL/Alessandro della Valle


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/politdumkakiev/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

Жозеп Боррель підтримав просування України до членства в ЄС, яке триває попри війну

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнеры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

EA-LOGISTIC: Международные грузоперевозки – всегда своевременно и надежно!